CIKK-CAKK FOLTVARRÓ KLUB

A Cikk-cakk foltvarró klub 1999. szeptember 21-én alakult, Arnóczky Ilona (Ilus) vezetésével, nyolc fővel. A foltvarrás alapjainak elsajátítását akkor Keve Miklósné, Piroskánál szerezték meg az alapítók. Szerettek volna tovább fejlődni, még többet megtudni erről a csodálatos kézimunkázásról, így egyre többször kerestek arra alkalmat, hogy közösen hódoljanak új hobbijuknak. Ma 18 fővel működik a klub, és a tagok közül nagyon sokaknak Ilus adta át a patchwork különböző technikáit. Az alapító 2016-ban bekövetkezett haláláig, rövid kimaradással, szinte végig ő vezette a rácalmási foltvarró klubot.

A foltvarró klubfoglalkozásoknak a művelődési ház ad otthont minden hónap második és negyedik szombatján. Ezeken a klubdélutánokon, amikor három órát töltenek együtt, megtervezik a közös munkákat, és legtöbbször készítenek is valamit. Csoportfoglalkozásaik mindig kellemes hangulatban telnek, ami elsősorban annak köszönhető, hogy évek óta ismerik egymást, összeszoktak, bátran el merik mondani egymásnak a véleményüket, ezáltal sikerül mindig új lendülettel nekilátniuk egy-egy újabb alkotásnak.

Szintén a rácalmási művelődési házban egy országos kezdeményezéshez kapcsolódva minden év júniusában megtartják a piknikvarrásukat, és ősszel megrendezik a közös varrásukat, ahol kb. százfőnyi foltvarró gyűlik össze egy kis közös öltögetésre.

A város életébe évről évre szervesen bekapcsolódnak. Kiállításaikkal színesítik a rácalmási tökfesztivál programját, és a közös varrás ideje alatt a művelődési házban is kiállítják munkáikat, így az ország különböző pontjairól idelátogató vendégek is láthatják alkotásaikat. Idén már hatodik alkalommal készítenek ajándékot a ballagó nyolcadikosoknak.

A klub működéséhez szükséges tárgyi feltételeket a művelődési ház biztosítja, illetve az éves tagdíjakból fedezik.

A csoportból néhányan tagjai az Országos Foltvarró Céhnek, onnan értesülnek az országos rendezvényekről és a tanfolyami lehetőségekről, foltos táborokról. Többen közülük rendszeres látogatói ezeknek a rendezvényeknek, így mindig értesülnek az új technikákról, eszközökről, trendekről. Vannak, akik nemzetközi kiállításokra is eljutottak már. Az utóbbi években vendégoktatókat is hívtak, akiktől tanfolyam keretében tanulhattak meg hímzési, gépi tűzési és táskavarrási technikákat.

Majdnem minden év koranyarán igyekeznek kirándulást szervezni, és eltölteni közösen egy szép napot, év végén pedig ajándékozással egybekötött karácsonyi évzárót tartanak.

Ami közös mindannyiukban, az az, hogy szeretik a szépet, szívesen alkotnak, és bíznak benne, hogy ezzel másoknak is örömet szereznek.

Tagok: Arnóczki Zsuzsanna, Bélavári Miklósné (Edit), Bölcskei Ferencné (Maja), Deák Sándorné (Marika), Hingyi Lászlóné (Marika), Král Tiborné (Ica), Krizsán Ilona (Icuka), Kürtösi Györgyi, Müller Józsefné (Katika), Oskolás Ferencné (Ági), Pálinkás Istvánné (Ani), Ragacsné Balogh Mária (Baby), Szabó Jánosné (Ági), Szentirmai Andrea, Szujerné Kovács Ilona (Icus), Törökné Nagy Zsuzsanna, Zelenka Lászlóné (Zsuzsa néni), Polákovicsné Pálinkás Márti – klubvezető

Foltvarrók Klub kiállítás megnyitó 2021 október 14. (Rácalmás TV 2021 okt.28)

 

A Rácalmás TV felvételei:

Email: racmuvhaz@racalmas.hu
Telefon: +36 25 440 456
Cím: 2459 Rácalmás, Szigetfő u 31.

NYITVA TARTÁS

Hétfő: 12:00 - 20:00
Kedd: 08:00 - 20:00
Szerda: 08:00 - 20:00
Csütrötök: 08:00 - 20:00
Péntek: 08:00 - 20:00
Szombat: 08:00 - 17:00
Vasárnap: Zárva
> RÁCALMÁSI KÖNYVTÁR