CIKK-CAKK FOLTVARRÓ KLUB

A Cikk-cakk foltvarró klub 1999. szeptember 21-én alakult, Arnóczky Ilona (Ilus) vezetésével, nyolc fővel. A foltvarrás alapjainak elsajátítását akkor Keve Miklósné, Piroskánál szerezték meg az alapítók. Szerettek volna tovább fejlődni, még többet megtudni erről a csodálatos kézimunkázásról, így egyre többször kerestek arra alkalmat, hogy közösen hódoljanak új hobbijuknak. Ma 19 fővel működik a klub, és a tagok közül nagyon sokaknak Ilus adta át a patchwork különböző technikáit. Az alapító 2016-ban bekövetkezett haláláig, rövid kimaradással, szinte végig ő vezette a rácalmási foltvarró klubot. A csoport vezetését ezután Polákovicsné Pálinkás Márta vette át. 2023-ban Faragóné Szentirmai Andrea és Bélavári Miklósné Edit irányították a klubot.

A foltvarrós klubfoglalkozásoknak a művelődési ház ad otthont minden hónap első szombatján 10-tól- 17 óráig. Ezeken a napokon, amikor együtt töltik idejük nagy részét, megtervezik a közös munkákat, legtöbbször készítenek is valamit. Megmutatják egymásnak az egyéni alkotásaikat, tapasztalatot cserélnek. Csoportfoglalkozásaik mindig kellemes hangulatban telnek, ami elsősorban annak köszönhető, hogy évek óta ismerik egymást, összeszoktak, bátran el merik mondani egymásnak a véleményüket, ezáltal sikerül mindig új lendülettel nekilátniuk egy-egy újabb alkotásnak.

Szintén a rácalmási művelődési házban egy országos kezdeményezéshez kapcsolódva minden év júniusában megtartják a piknikvarrásukat, és ősszel megrendezik a közös varrásukat, ahol kb. százfőnyi foltvarró gyűlik össze egy kis közös öltögetésre.

A város életébe évről évre szervesen bekapcsolódnak. Kiállításaikkal 2019-ig évről-évre színesítették a rácalmási tökfesztivál programját, a közös varrás ideje alatt pedig a művelődési házban állítják ki munkáikat, így az ország különböző pontjairól idelátogató vendégek is láthatják alkotásaikat.

A klub működéséhez szükséges tárgyi feltételeket a művelődési ház biztosítja, illetve az éves tagdíjakból fedezik.

A csoportból néhányan tagjai az Országos Foltvarró Céhnek, onnan értesülnek az országos rendezvényekről és a tanfolyami lehetőségekről, foltos táborokról. Többen közülük rendszeres látogatói ezeknek a rendezvényeknek, így mindig van lehetőség a fejlődésre, az új technikák elsajátítására, speciális eszközök beszerzésére, új trendek megismerésére. Vannak, akik nemzetközi kiállításokra is eljutottak már. Az utóbbi években vendégoktatókat is hívnak, akiktől tanfolyam keretében tanulhattak meg textilfestési, hímzési, gépi tűzési és táskavarrási technikákat.

Majdnem minden év koranyarán igyekeznek kirándulást szervezni, és eltölteni közösen egy szép napot, év végén pedig ajándékozással egybekötött karácsonyi évzárót tartanak.

Ami közös mindannyiukban, az az, hogy szeretik a szépet, szívesen alkotnak, és bíznak abban, hogy ezzel másoknak is örömet szereznek.

Tagok: Arnóczki Zsuzsanna, Bélavári Miklósné (Edit), Bölcskei Ferencné (Maja), Deák Sándorné (Marika), Král Tiborné (Ica), Krizsán Ilona (Icuka), Kürtösi Györgyi, Müller Józsefné (Katika), Oskolás Ferencné (Ági), Pálinkás Istvánné (Ani), Ragacsné Balogh Mária (Baby), Szabó Jánosné (Ági), Szentirmai Andrea, Szujerné Kovács Ilona (Icus), Törökné Nagy Zsuzsanna, Grosz Hilda, Kovásznai Anikó, Mizseiné Mészáros Judit,  Polákovicsné Pálinkás Márti

A Rácalmás TV felvételei:

Email: racmuvhaz@racalmas.hu
Telefon: +36 25 440 456
Cím: 2459 Rácalmás, Szigetfő u 31.

NYITVA TARTÁS

Hétfő: 12:00 - 20:00
Kedd: 08:00 - 20:00
Szerda: 08:00 - 20:00
Csütrötök: 08:00 - 20:00
Péntek: 08:00 - 20:00
Szombat: 08:00 - 17:00
Vasárnap: Zárva
> RÁCALMÁSI KÖNYVTÁR