ELŐADÁSOK

2022. április 9, 17 óra

Pillanatragasztó Társulat: Vers(et) Mindenkinek!

Vers(et) Mindenkinek! A vers az emberi lélek mozivászna, hanggal, képpel, felirattal.
A költő, mint az élet belső lenyomatainak rendezője és forgatókönyv írója vászonra viszi lelkünk főszereplőit: érzéseinket, gondolatainkat, belső képeinket.
Fényeket irányít rájuk, felöltözteti vagy épp lemezteleníti őket, kihangosítja hangjukat és mesteri díszleteket varázsol köréjük. Mindenkinek van egy verse, mely saját életének egy epizódját filmesíti meg.
Hozz el egy verset közénk, mutasd meg nekünk a FILMET, ami a tied. Mi „megnézzük” és megmutatjuk neked, amit eddig még nem láttál!
A rendezők a programváltozás jogát fenntartják.

2022. április 11, 18 óra

A magyar költészet napja -városi ünnepség

József Attila születésnapján, a magyar költészet napját ünnepeljük.
Ebből az alkalomból szeretettel várunk minden érdeklődőt a művelődési házba!
Az este 6 órakor kezdődő műsorban fellépnek:
a rácalmási Glória Kamarakórus,
a Rácalmási manóvár Óvoda Cica csoportja,
a dunaújvárosi Írisz Versszínpad.
Verset hallhatunk Lendvai Józsefné, Ördögné Ruszthi Anna, Szalóki Szabolcs és Dobos Ágnes előadásában.

2021. június 7

Trianon-kislexikon diákoknak könyvbemutató

Szeretettel várunk minden érdeklődőt július 7-én, hétfőn 12.00-ra a művelődési házba Molnár Zsolt: Trianon-kislexikon diákoknak című kötet könyvbemutatójára!

A rendezvényt megnyitja Blankó Zsolt, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága elnöke

Trianon ma is a mindennapjaink része – ezért e tragikus esemény és az abból következő folyamatok megismerése kiemelt feladata az iskolai történelemtanításnak. Molnár Zsolt középiskolai történelemtanár Trianon-kislexikona közel ezer címszavával segít eligazodni az 1920-hoz vezető események és az annak hatására kialakult jelenségek útvesztőjében. Az iskolai közönségre szabott kötet nemcsak általános és középiskolai tanulóknak és tanáraiknak ad támpontot a témához kapcsolódó tanórák során, hanem a trianoni döntés körülményeit, máig ható következményeit megérteni akaró érdeklődők számára is tárgyilagos ismertetést nyújt a történelmi eseménysorral kapcsolatos fogalmak, földrajzi nevek és személynevek magyarázataival.

2021. Április 11.

Magyar Költészet Napja

A magyar költészet napja alkalmából a RáJÁTSZIK Rácalmási Játékszín Kör ünnepi műsora április 11-től, a Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtár honlapján (www.racmuvhaz.hu), valamint Facebook oldalán (Facebook.com/racmuvhaz) érhető el! Fogadják sok szeretettel!

2021. Március 20, 14 óra

Online értekezés a kiskamaszok biztonságos internethasználatáról

Az internet Fieasta  országos könyvtári programhoz kapcsolódva a biztonságos internetezés témájában olvashatnak cikkeket, könyv- podcast ajánlókat, nézhetnek videókat a közösségi oldalunkon március 18 és 25 között.
Az egy hetes programsorozat megkoronázásaként Magabiztos szülőként a mindennapok internetében címmel ingyenes online előadásra invitáljuk a rácalmási kiskamaszok szüleit március 20-án, szombaton 14 órától.

Az előadó Dr. Baracsi Katalin LL.M családjogi szakjogász,  internetjogász, közösségi média tréner lesz.

Gyermeke folyamatosan a telefonját nyomkodja, számítógépes játékokkal, Youtube videók nézegetésével tölti az idejét vagy épp TikTokozik? Ha bármelyik témában is érintett és szeretne felelős és tudatos szülőként jelen lenni gyermeke digitális mindennapjaiban, akkor kérdezze az internetjogászt!

Kérdéseit előzetesen megírhatja a művelődési háznak (racmuvhaz@racalmas.hu ) március 19, pénteken 16 óráig, amelyet eljuttatunk az előadónak.  Az előadás kb 50 perces, majd az előzetesen küldött és spontán felmerülő kérdések megválaszolására kerül sor.

Az előadás Skype Meet Now felületén zajlik, ahová az alábbi link segítségével tudnak csatlakozni: https://join.skype.com/g15AKkfQwEOn

Skype fiókkal és anélkül is működik a felület!


2020.09.19., szombat 16.30-18.00

Gyermekkori praktikák és babonák a népi gyógyászatban

A Rácalmási Baba-Mama Klub szeretettel vár minden érdeklődőt Szitáné Zoboki Janka természetgyógyász ingyenes előadására!

A belépés díjtalan!

A zavartalan előadás érdekében kérjük a szülőket, hogy ezúttal gyermekük nélkül érkezzenek!

 


2020.07.25., szombat 9:30

Aranyudvar mesekoncert

Szeretettel várjuk a családokat a rácalmási kötődésű Aranyudvar Mesezenekar koncertjére!

Az interaktív előadást a művelődési ház kertjében tartjuk, szabadtéren. A részvétel ingyenes.

A művelődési házban lévő mosdók használatára a meseelőadás idején lehetőséget biztosítunk. Az épületbe való belépéshez kérjük, hozzon maszkot magával!


2020.03.06, péntek

Nőnap

A városi nőnapi rendezvényre szeretettel várjuk a rácalmási hölgyeket, akiket Hernádi Judit Hernádi Pont című irodalmi, zenés estjével ünnepelünk.
A sportcsarnok edzőtermének korlátozott befogadóképessége miatt sorszámozott jegyeket adunk ki, melyek ingyenes belépést biztosítanak az előadásra.
Jegyeiket előzetesen a művelődési házban vehetik át február 18-tól a művelődési ház nyitvatartási idejében (keddtől-szombatig 10.00-20.00).
Kérjük, a jegyek átvételénél hozzák magukkal lakcímkártyájukat, mellyel igazolni tudják, hogy helyi lakosok!
A jegyek nem átruházhatóak.
Az üresen maradt helyek az előadás napján 17.45-től szabadok elfoglalhatóak, ezért az előzetesen megváltott jegyeikkel kérjük, időben érkezzenek!

2020.01.30, csütörtök

Felhívás Falusi Krónika

A Nemzeti Művelődési Intézet irodalmi találkozót hirdet Falusi krónika címen. Jelentkezni lehet a hagyományok, munka, szokások, táj, szülőföld, természet, ünnep, barátság, szerelem témakörű művekkel lehet a kortárs vagy klasszikus magyar irodalomból.
Örömmel fogadják a régiókban született irodalmi alkotásokat, vagy az oda kötődő, ott élő vagy onnan elszármazott költők, írók műveit; saját gyűjtésű falutörténeteket, anekdotákat, elbeszéléseket.
Az előadni kívánt művet emlékezetből (nem felolvasva) kérjük a fellépőktől. Az előadás időtartama nem haladhatja meg az 5 percet.
Az irodalmi találkozón szakmai zsűri értékeli az előadásokat és választja ki az áprilisi Lakitelken megrendezésre kerülő Gálára továbbjutó résztvevőket.
Jelentkezni lehet 15-100 éves korig.
Jelentkezési határidő: 2020. január 31.
A Jelentkezési lapokat a következő email címre várják jakab.rozsa@nmi.hu.
A megyei találkozó időpontja: 2020. február 20. , helyszíne: Rácalmási Művelődési Ház és Könyvtár

2019.12.17. kedd 18.00

Diótörő vetítés

MÜPA HD – határtalan Müpa-élmény elnevezésű programhoz csatlakozva ingyenes vetítések a Müpa legemlékezetesebb előadásaiból, koncertjeiből! December 17-én, kedden este 18 órától Csajkovszkij: A diótörő balettelőadás felvételét láthatják az érdeklődők. Az előadás hossza 1,5 óra, amely ideje alatt forró teával kedveskedünk vendégeinknek. A részvétel ingyenes.

2019.11.14. csütörtök 16:00

Örömteli kapcsolatok a családban

– dr. Földi Ágnes előadása

A Rácalmási Baba-mama Klub szervezésében Örömteli kapcsolatok a családban címmel előadást tart dr. Földi Ágnes gyermekorvos.
Dr. Földi Ágnesnek már több előadása is volt a Rácalmási Művelődési Házban, többek között a „nyárral és az azzal kapcsolatos teendőkkel” vagy a „kisgyermekek alvászavarával” is foglalkozott, hasznos tanácsokkal látva el a megjelent anyukákat, apukákat, vagy leendő szülőket. Gyermekorvosként már több mint 10 éve dolgozik Rácalmáson, és látja el a legkisebbeket. Életében, szakmai munkájában különös hangsúlyt kapott a homeopátia. A rácalmási képviselő-testület díszpolgári címmel, valamint Rácalmásért kitüntető oklevéllel ismerte el érdemeit.
Az elődáson való részvétel ingyenes.
Szeretettel várjuk a szülőket és leendő szülőket, a zavartalan ismeretszerzés érdekében ezúttal gyermekük nélkül!

Email: racmuvhaz@racalmas.hu
Telefon: +36 25 440 456
Cím: 2459 Rácalmás, Szigetfő u 31.

NYITVA TARTÁS

Hétfő: 12:00 - 20:00
Kedd: 08:00 - 20:00
Szerda: 08:00 - 20:00
Csütrötök: 08:00 - 20:00
Péntek: 08:00 - 20:00
Szombat: 08:00 - 17:00
Vasárnap: Zárva
> RÁCALMÁSI KÖNYVTÁR