ÁGASFA HAGYOMÁNYÉLESZTŐ
BARÁTI KÖR

Megalakulásuk 2007 nyarára tehető. Udvari Emese, Zsember Zoltán és Welser Gabriella kezdeményezésére. Gyorsan megtalálták és csatlakoztak hozzájuk a környék kézműveseiből szép számmal. A baráti társaságukban megtalálhatók voltak: gyöngyfűzők, keramikusok, fafaragó, ékszer és ajándékkészítő, rézdomborító, díszkovács, halász, kemence-kályhaépítők, szövő, „Tiffany” lámpakészítő. A közös cél az volt, hogy segítsék egymást a munkában és a lakosság felé való bemutatkozásban.

Tevékenységük a kezdetektől sikeres, először a rácalmási Művelődési Házban tartottak két hetenként, szombaton, bemutatókat a munkáikból, amiben aktívan részt vehettek a látogatók is, kipróbálhatták a mesterségeiket.

Mivel így bekerültek a köztudatba, megtalálták őket a különböző bemutatkozási lehetőségek is. Csoportosan kaptak meghívást rendezvényekre. A teljesség igénye nélkül, többek között: a rácalmási Jankovits-Kúria avatójára, a dunaújvárosi Intercisa Múzeum több rendezvényére, a Dunaföldvári Várjátékokra, a mezőfalvi, iváncsai, pálhalmai falunapokra, Fehérvárcsurgóraa  megye nap alkalmából, Székesfehérvárra a Tűzzel-vassal Fesztiválra, a dunaújvárosi íjász napokra, a Magyarok Országos Találkozójára Bösztörpusztára, a kulcsi kézműves napokra.
Az ágasfások pályázati úton eljutottak Székesfehérvárra, Magyarpolányba, Ócsára és a fővárosba is. Dunaújvárosban, az MMK-ban sikeres közös kiállítást rendeztek a baráti kör tagjai. Többször kitelepültek a rácalmási Majálisra, ahol bárki kipróbálhatta a tevékenységeiket. A mai napig is kapnak feladatokat a helyi rendezvényeken.

Párhuzamosan a kézművességgel a hagyomány tisztelete és felélesztése is jelen van a társaság palettáján. Az évek során a tagság folyamatosan alakult, átalakult. Különböző okok miatt az összetétel megváltozott, már nem a kézművesség lett a fő szempont.

Az Ágasfa Hagyományélesztő Baráti Kör célkitűzéseihez híven,  a jeles ünnepek hagyományait, népi szokásait, kézműves technikáit igyekszik megóvni attól, hogy feledésbe merüljenek, hogy eltűnjenek a mindennapjainkból. Ezek a szokások teszik teljesebbé, különlegessé az ünnepek előtti készülődést és segítenek az ünnepek lényegének, fontosságának, eredetének megértésében. Ennek jegyében munkálkodnak tovább, s valósították meg, sikeresnek mondható rendezvényeiket. Lehetőségeiket nagyban kibővíti Rácalmás Város Önkormányzatának támogatása és a Művelődési Ház és Könyvtár dolgozóinak odaadó segítsége, valamint a civil támogatóik hozzájárulása a rendezvények megszervezésében. Emellett az Ágasfa tagjainak egész éves előrelátó tervezése, készülése, tapasztalatai, gyűjtőmunkája szolgáltatja a biztos alapot az éves munkához.

Ilyen Ágasfás rendezvényeik voltak: – Télűző-téltemető vigasságok, Húsvéti ünnepekre való felkészülés, tojásfestés – hímezés, Pünkösdölő, téli napforduló – Szent Iván éji játékok, Adventi koszorúkészítés, ünnepre hangolódás. stb.

Jelenleg átalakulóban van az Ágasfa Hagyományélesztő Baráti Kör tematikája. Új lehetőségeket keresnek, frissíteni szeretnék tevékenységeiket. Van, amit elengednek, s vannak, mit be szeretnének vezetni, újabb színeket feltenni a palettájukra, úgymint kerékpár túra alkalmával helyi értékek felkutatása, látogatása, esetleg rendbehozatala stb.

Vezetőjük baráti társaság lévén nem volt, közösen ötleteltek és kiviteleztek. Természetesen új embereket is várnak a csapatba, több ember, több ötlet, több lendület felkiáltással.

 

„Nem az Ősöket kell követni, hanem azt, amit az Ősök követtek”

Idézet:  Kassai Lajos lovasíjász

Email: racmuvhaz@racalmas.hu
Telefon: +36 25 440 456
Cím: 2459 Rácalmás, Szigetfő u 31.

NYITVA TARTÁS

Hétfő: Zárva
Kedd: 10:00 – 20:00
Szerda: 10:00 – 20:00
Csütrötök: 10:00 – 20:00
Péntek: 10:00 – 20:00
Szombat: 10:00 – 16:00
Vasárnap: Zárva
> RÁCALMÁSI KÖNYVTÁR